Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hvor lite skal til for at basskassa blir dårlig?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hvor lite skal til for at basskassa blir dårlig?

    Hvor lite er det som skal til for at en hjemme bygd basskasse blir dårlig? Tenker da på bygginga. Må man f.eks bruke trelim mellom MDF platene, for å få det helt tett. Og hvor godt skal man skru fast veggene? Holder det med 2 skruer ytterst, eller gjelder det å skru så mye som mulig?

    Og hvor mye dårligere blir lyden om man f.eks har luft "lekkasje" i en lukket kasse?

  • #2
    Bruk polyurethan-lim i alle skjøter og skru med 15-20 cm mellomrom, da er det vanskelig å gjør feil. En veldig dårlig konstruert kasse vil produsere hørbar støy i høyere frekvenser. Kassen må også tilpasses elementet mtp størrelse og evt tuning.

    Comment


    • #3
      oki. Hva kan man bruke for å stive opp veggene på en kasse da? Kan man f.eks bruke glassfiber på utsiden av kassa? Eller tresparkel? Eller finnes det andre måter å stive opp veggene? (utenom innvendige modifikasjoner)

      I en rund kasse som dette:

      Comment


      • #4
        Sylinderformede kasser er av prinsipp så stive at de ikke trenger innvendig avstivning, annet enn muligens mellom for- og bakside. Skruenes funksjon er først og fremst å holde platene sammen til limet herder. Limfugen vil uansett bli sterkere enn materialet du limer

        Comment


        • #5
          Oki, så med godt limte plater. Ikke være redd for å skru fast platene. 15-20cm mellomrom mellom skruene vil holde? Hva med tykkere bunn/front? Har det noe for seg? F.eks lage dobbel front, så delen elementet sitter på vil få mer motstand da bassen slår?

          Comment


          • #6
            Og hva med profilert skum + Akustilux eller Acoust-Q inni kassa?. Har det noe for seg?



            35mm tykk polyesterskumplate med "eggeprofil". Platen har lav absopsjon under 700Hz, og bør benyttes sammen med Akustilux eller Acoust-Q, noe avhengig av brukssituasjonen. Platen limes mot kabinettveggen og gir i tillegg til en akustisk ujevn overflate, noe demping av kabinettet. Kan også benyttes til demping av refleksjoner fra tak/vegg.

            Comment


            • #7
              Ikke eggeskum. Som det står i produktbeskrivelsen: "Platen har lav absopsjon under 700Hz". Akustilux o.l. kan ha noe for seg, men jeg vil anbefale å prøve seg frem der også.

              Dobbel front (aka. baffel) kan være greit ja. Bare sørg for at det ikke blir for trangt rundt elementet på baksiden. 45-graders utfresning kan f.eks. være lurt.



              Ville nok også ha laget en flens på for- og bakside. Større limflate mot røret og lettere å sette sammen

              Last edited by epifant; 15-12-2013, 09:44.

              Comment


              • #8
                Hvis det er en sonosub du skal bygge, så ikke bruk skruer i det hele tatt. Bare fres toppen og bunnen så trang at de må bankes nedi røret. Jeg laget et lite spor mellom de to platene i den doble baffelen, og la en stripe med polyurethanlim der, i tillegg til å smøre lim på innsiden av røret. Da vil limen presse seg ut hvis det er noen ujevnheter, og tette de igjen.

                Comment

                Working...
                X